nog meer leuke dingen: Georgië

De bushokjes van Georgië en andere transportzaken

Na enkele jaren geleden in Kirgizië te zijn geweest, was ik deze zomer op reis in Georgië.
Georgië, een land in opbouw dat niets liever wil dan zich aansluiten bij de Europese Unie en graag meedoet in de vaart der volkeren.

Net als Kirgizië heeft Georgië onder Russisch bewind gestaan (en nog steeds pikken de Russen zo af en toe een deelrepubliek in (Abchazie, Zuid Oost Ossetië hoorde nog niet zolang geleden bij Georgië). Onder het Russische bewind is net als in Kirgizië een grote diversiteit aan bushokjes neergezet. Er zijn er wel al de nodige gesloopt en die hebben plaats gemaakt voor meer uniforme eigentijdse exemplaren. Zo gaat dat in de vaart der volkeren of wil Georgië zo een beetje afrekenen met het verleden? Dat zou toch jammer zijn als de laatste bouwsels verdwijnen.

Naast de door het hele land verspreide bushokjes is er een dorp in het midden van het land met een bijzondere vorm van openbaar transport. Chiatura, een dorp van ca. 30.000 inwoners is gelegen in een bergachtig gebied, waarin zich mangaan mijnen bevinden.
De Russische autoriteiten (en sommige beweren Stalin zelf, die in Georgië geboren is) hebben op enig moment bedacht dat het efficiënt zou zijn om mijnwerkers en bevolking per kabelbaan te transporteren. Eind jaren vijftig beschikte het dorp over 70 (!) kabelbanen. Net als de bushokjes hebben de stations bijzondere aandacht gekregen. Sommigen zijn ware architectonische juweeltjes. Bij de cabines is dan weer prake van uitersten: in de buitenlandse pers zijn sommigen benoemd als flying coffins tot met gebogen ramen uitgevoerde exemplaren.
Op dit moment zijn er nog ca. 7 kabelbanen in gebruik. Met het uitblijven van onderhoud valt te vrezen voor hun toekomst.

Toch is er ook hoop voor de bouwsels voor transport. Want zie, de benzinestations krijgen nu architectonische aandacht. Anno 2017 eerherstel voor de architectuur van het transport?


 

 

copyright ©2019 adviesbureau nora van klingeren
nora@vanklingeren.nl